Afgestudeerde studenten

Lucy is geboren in 1997.  Ze is de jongste in een gezin met drie meisjes. Haar vader is overleden in 1998. De zorg voor het inkomen komt alleen op haar moeder neer. Aanvankelijk met tijdelijke banen maar in uieindelijk krijgt ze een vast baan als schoonmaakster bij Kenyatta universiteit. Door bezuinigingen wordt ze in 2015 ontslagen. In 2015 slaagt Lucy ook voor de middelbare school maar het inkomen van haar moeder is dusdanig laag dat een studie niet mogelijk is. Tussen 2016 en 2019 werkt ze in een winkel maar door Corona stopt dat in 2020. Andrew, lid van de lokale advies commissie  hoort hiervan en sponsort haar, eerst met vrienden maar later alleen, zodat ze beginnen kan aan een 2-jarige opleiding catering en accommodatie. Het eerste jaar heeft ze afgesloten. Vanaf januari 2023 sponsort Kids to School haar. Begin 2024 heeft Lucy haar studie afgesloten. 

Beatrice is geboren in 2000. Ze is de oudste dochter in een monogame Masai familie en heeft drie zusjes en twee broers. Beide ouders hebben geen enkele opleiding gehad. Hun inkomen is afhankelijk van tijdelijk werk en een paar geiten. Kids to School sponsort haar vanaf januari 2017. Beatrice zat toen in de tweede klas, “form 2”, van de Njonjo Girls’ High school in Nyahururu. Eind 2019 heeft Beatrice met goede cijfers de middelbare school afgesloten. Ondanks Corona is Beatrice toch in oktober 2020 begonnen met haar studie Public Administration and Leadership at Jomo Kenyatta University of Agriculture and Technology. De studie duurt vier jaar. Eind 2023 heeft ze haar laatstse examens gedaan. Ze wacht nu op de officiële afstuderen.

Harriet is geboren in 1998. Haar beide ouders zijn overleden voor ze twee jaar was. Ze heeft twee zussen. Harriet is gehandicapt geboren, ze mist één been. Door hulp van haar oom kon ze naar de lagere school. Dankzij het Liliane fonds heeft zij de middelbare school kunnen volgen. Harriet heeft in december 2017 de middelbare school gehaald. Ze wil onderwijzeres worden. Kids to School sponsort haar sinds september 2018. Sinds januari 2019 zit ze op het Regional Teacher Training College in Makindu. Eind 2021 heeft ze het certificaat gehaald. Ze heeft een zoontje en werkt mede daarom als beginnend onderwijzeres aan een lagere school. Ze is uiteindelijk van plan haar studie in deeltijd te hervatten om zo het diploma te behalen en een beter betaalde baan te vinden.

Maen is geboren in 2004. Zij is het tweede kind in een gezin met zes kinderen. De familie woont in Kajiado County. De vader heeft een paar jaar lagere school gehad en de moeder heeft geen onderwijs genoten. Haar moeder is de belangrijkste kostwinner in het gezien Maen heeft met goede resultaten de lagere school afgesloten en is vorig jaar begonnen met de middelbare school. Omdat er niet voldoende geld was om het schoolgeld te betalen heeft ze het laatste deel van het jaar gemist. Vanaf januari 2020 sponsort Kids to School haar, ze zat toen in de tweede klas. Eind 2022 heeft ze de middelbare school afgesloten. In 2023 is Maen getrouwd en ze heeft besloten voorlopig niet verder te studeren.

Salim is geboren in 2002. Hij is de jongste van drie kinderen en woont met zijn moeder in Bagamoyo. Zijn moeder verdient de kost met wat landbouw. Salim heeft de Steven Tito Academy eind 2018 afgesloten. In Tanzania hoeft voor de middelbare school geen schoolgeld betaald te worden. Sinds 2019 betaalt Kids to School voor Salim de kostschool en de school benodigdheden. Hij zit op de Kiwangwa secondary school. Eind 2022 heeft Salim de middelbare school met goed gevolg afgesloten. In juli 2023 is Salim begonnen aan de A-level van de Cornerstone Leaderships Academy. Dit betekent dat zijn verdere opleiding gesponsord wordt door deze organisatie. 

Leah is geboren in 2005. Ze heeft twee oudere zussen. Haar vader is gepensioneerd en was onderwijzer. Hij heeft geen vast inkomen meer maar werkt nog af en toe als onderwijzer. Haar moeder is overleden. Het gezin woont bij de grootmoeder. Leah heeft de Steven Tito Academy eind 2018 afgesloten. In Tanzania hoeft voor de middelbare school geen schoolgeld betaald te worden. Kids to School betaalt voor Leah de kostschool en de school benodigdheden. Sinds 2019 zit Leah op de Kiwangwa secondary school. Eind 2022 heeft Salama de middelbare school met goed gevolg afgesloten. In juli 2023 is Salama begonnen aan de A-level van de Cornerstone Leaderships Academy. Dit betekent dat haar verdere opleiding gesponsord wordt door deze organisatie.

Vivian is geboren in 2004. Ze woont in Kenia. Ze is één van de 22 kinderen uit een polygame Masai familie. Haar ouders zijn niet geschoold en de verkoop van vee en kralen moet inkomsten opleveren voor het hele gezin. Vivian rondde de lagere school af in oktober 2016. Omdat er geen schoolgeld betaald kon worden is Vivian in 2017 niet naar school gegaan. Kids to School sponsort Vivian vanaf januari 2018. Ze zat toen in de eerste klas van St. Clare Girls secondary school. In de Corona tijd, 2001, heeft ze een dochter gekregen. Eind 2022 heeft ze de middelbare school met een C (ongeveer een 7) afgesloten. Vivian heeft aangegeven niet geïnteresseerd te zijn in een vervolgopleiding.

Julius is geboren op 5 september 2001. Hij woont in Kenia. Hij heeft één zusje, die nu zes jaar is. Zowel vader als moeder proberen met tijdelijke baantjes hun gezin in onderhoud te voorzien. Dit is vooral moeilijk omdat de vader door een ongeluk zijn been verloren heeft. Het vinden van werk wordt daardoor extra bemoeilijkt. Kids to School sponsort hem vanaf 1 januari 2018 hij zat toen in de tweede klas van de middelbare school in Kiambu. Julius zit nu in de vierde klas en moet in november 2020 eindexamen doen. Met een vertraging van een half jaar a.g.v. de Corona pandemie heeft Julius in mei 2021 de middelbare school met succes (C-) afgesloten. In september 2021 is hij begonnen met zijn studie aan Thika Technical Engineering Institute. Deze studie duurt drie jaar.Julius heeft deze studie niet afgesloten en helaas is er geen contact meer met hem. 

Monicah is geboren in 2001. Ze heeft één jonger zusje. Haar moeder is gescheiden en draagt de zorg voor de kinderen alleen. Met hulp van verschillende donoren heeft Monicah de Middelbare school kunnen doorlopen. Ze heeft eind 2019 eindexamen gedaan en is met goede cijfers geslaagd. In november 2020 is ze begonnen aan haar studie Community Development and Environment aan de Jomo Kenyatta University of Agriculture and Environment. De studie duurt vier jaar en leidt op tot een Bachelor of Science. In december 2023 heeft Monicah haar studie met mooie resultaten afgesloten.

Valary is geboren in 2000. Ze is de jongste dochter in een gezin van drie kinderen, twee meisjes en één jongen. Haar broer en zus hebben dankzij sponsors de middelbare school kunnen volgen. Door de problemen na de verkiezingen van 2007 is haar vader gevlucht. Uiteindelijk heeft dit geleid tot een scheiding van de ouders. Haar moeder heeft een kleine tuin en verdient daar niet genoeg geld mee om haar dochter naar school te sturen. Kids to School sponsort haar vanaf januari 2017. Valary zat toen in de derde klas van de Sacred Heart Girls School in Mukumu. Valary heeft in november 2018 eindexamen gedaan en ze is met goede cijfers geslaagd. In september 2019 is ze begonnen aan haar studie Bachelor of Art, Gender Women & Development. Valary heeft haar studie in oktober 2023 met goede resultaten afgesloten.

Faith . is geboren in 1998 Ze is de oudste in een gezin van vier kinderen, twee jongens en twee meisjes. Haar moeder is alleenstaand en probeert met tijdelijke werkzaamheden haar gezin te onderhouden. Tot en met haar middelbare school is Faith gesponsord door COTTR. Kids to School werkt samen met deze organisatie. Sinds september 2017 studeert Faith farmacologie aan de Kabarak universiteit. Kids to School sponsort Faith vanaf juli 2018. De opleiding duurde 5 jaar. Eind 2022 is Faith als beste student in de farmacologie van de universiteit van Kabarak afgestudeerd. Als voorbereiding op haar werkzaam leven doet ze nu een betaalde stage bij de overheid.

Daniel is in 1995 geboren. Hij is de vierde zoon in een gezin met vijf zonen. Hij heeft de middelbare school in 2013 afgesloten. Tijdens de problemen na de verkiezingen van 2007 is de familie zwaar getroffen en hebben ze alles verloren. Het geweld heeft de familie erg passief gemaakt. Kids to School geeft hem nu de kans een studie te beginnen. Sinds januari 2019 sponsort Kids to School hem. Daniel studeert ICT aan het Thika Technical Training Insitute. Deze studie duurde 3 jaar. Eind 2022 is Daniel afgestudeerd. Momenteel heeft hij een tijdelijke baan en is hij op zoek naar een vaste baan.

John is geboren in 1999. Hij woont in de Filippijnen. John is de tweede in een gezin met vijf kinderen.
Door gebrek aan geld kon hij na de middelbare school niet verder studeren. Kids to School sponsort hem sinds september 2018. Hij begint dan aan zijn studie leraar Engels aan de Cebu Normal University. De opleiding duurde vier jaar. John is in juni 2022 magna cum laude afgestudeerd. Hij werkt al leraar Engels.

Esther wordt sinds 2011 gesponsord door Kids to school. Ze heeft haar middelbare school, St. Lucy’s Raruowa Girls High School, in 2013 afgesloten en is in september 2014 begonnen aan een studie Rechten aan de School of Law, Kenyatta University in Nairobi. In december 2018 is ze afgestudeerd. Esther is van plan haar studie af te ronden met de opleiding tot advocaat. Na een tussenjaar is ze in januari 2020 hiermee begonnen. Deze studie duurt één jaar. Esther is in maart 2022 afgestudeerd. In december 2022 is ze toegelaten als advocaat van het Hooggerechtshof van Kenia.

Michelle is geboren in 2000. Zij woont in de Filippijnen. Michelle is de oudste in een gezin met vier kinderen. Door gebrek aan geld kon zij na de middelbare school niet verder studeren. Zij is 1e jaars studente en studeert Business Administration aan de Universiteit van Iloilo. Kids to School sponsort haar sinds september 2018. De opleiding duurde drie jaar. Michelle is in juli 2021 afgestudeerd. De officiële uitreiking van het diploma volgde in 2022.

Dit is het verhaal van Michelle

Christine is geboren in 1994. Ze woont in Nairobi. Haar ouders zijn gescheiden en ze woont bij haar moeder. Ze heeft één broer en twee zusjes. Door armoede kon ze pas haar middelbare school beginnen toen ze 18 jaar was. In 2015 heeft ze haar eindexamen gedaan en is ze geslaagd. Christine woont met haar moeder en haar jongste zus in Kibera een van de grootste slumbs in Afrika. In september 2017 is ze met steun van Kids to School beginnen met haar studie Bachelor of Arts, Social Work and Community Development aan de University of Nairobi. De studie heeft zeven semesters. Christine is in december 2021 afgestudeerd.

Rose is geboren in 1998. Na het overlijden van haar moeder is de situatie in het gezin voor haar verslechterd. Ze is op jonge leeftijd van huis weggegaan, heeft als huishoudhulp gewerkt en dankzij haar werkgeefster heeft ze de lagere school kunnen afmaken. Door haar goede resultaten kon ze naar een goede middelbare school. Helaas moest ze die weer verlaten door geldgebrek. Door te werken als huishoudhulp in Nairobi is het haar gelukt de eerste 2 jaar te kunnen betalen. De laatste 2 jaar is van de middelbare school is ze gesponsord voor Calvary Temple . Het afgelopen jaar heeft ze dankzij hulp van VAP het certificate interior design gehaald. Kids to School sponsort haar sinds januari 2019. Rose heeft haar studie in december 2021 officiëel afgesloten.

Lydia is geboren in 1998. Haar beide ouders zijn overleden voor ze twee jaar was. Ze heeft vijf broers. Alleen haar oudste broer heeft gestudeerd, de andere vier hebben alleen de lagere school gevolgd. Lydia heeft eind 2016 de lagere school afgerond. Door geldgebrek heeft ze de eerste twee jaar van de met veel verzuim doorlopen. Kids to School sponsort haar sinds januari 2019, ze zit dan in de derde klas van de middelbare school. Ze hoopte eind 2020 eindexamen te doen. Met een vertraging van een half jaar a.g.v. de Corona pandemie heeft Lydia in mei 2021 de middelbare school met succes (D+) afgesloten.

Lilian is geboren in 1992. Ze woont in Kenia. Haar beide ouders zijn gestorven. Ze heeft geen broertjes of zusjes. Lilian wordt sinds 2011 gesponsord door Kids to school. Ze heeft haar middelbare school, St. Lucy’s Raruowa Girls High School, in 2013 afgesloten en is september 2014 begonnen een opleiding tot Clinical Medical Surgery and Community Health aan de Kenyan Methodist University in Meru. In oktober 2017 heeft Lilian haar diploma gehaald. Vervolgens slaagde ze in december van dat jaar voor het nationale examen. Lilian heeft haar klinische stage gelopen in Central Coast Hospital in Mombasa. Sinds januari 2020 werkt ze in dit ziekenhuis.

Morine is geboren in 1996. Ze woont in Kenia. Ze heeft 3 broers die allen alleen lagere school gehad hebben. Haar moeder is overleden. Haar vader is opnieuw getrouwd en heeft nu een gezin met 4 jonge kinderen. Hij werkt als veiligheidsbewaker. Morine wordt sinds 2011 gesponsord door Kids to school. Ze heeft haar middelbare school, St. Lucy’s Raruowa GirlsHigh School, in 2013 afgesloten. In september 2015 is Morine begonnen aan de verpleegsters-opleiding aan de Cicely McDonnell School of Nursing, verbonden aan Nairobi Hospital. Deze studie duurt drie jaar. In november 2018 heeft ze haar studie met succes afgesloten. Sinds januari 2019 werkt ze in Nairobi Hospital.

Anna is geboren in 2004. Ze woont in Tanzania. Ze is enigste kind, haar moeder is overleden bij haar geboorte. Informatie over haar vader is er niet. Haar oma heeft er voor gezorgd dat ze in een kindertehuis Irente Children’s Home opgenomen is. Ze zat in de 6e klas van de Usambara English Medium Primary School toen Kids to School haar leerde kennen. Sinds 2016 had ze geen sponsors meer. In November 2018 heeft Anna de lagere school afgesloten. Kids to School heeft haar in 2017 en 2018 gesponsord. Na de lagere school is ze naar een middelbare school gegaan.

Irene is geboren in Kenia in 1994. Ze is de dochter van een vader, zonder opleiding, en zijn 2e vrouw. Haar moeder is in 2003 gestorven. In deze polygame familie zijn 8 kinderen. Irene wordt sinds 2009 gesponsord door Kids to School. Irene heeft haar middelbare school in 2012 afgesloten en is in september 2013 begonnen aan een opleiding Bussiness Administration aan de Kenyan Methodist University. Sinds begin 2013 neemt Irene deel aan het Programma van Masaai Girls Education Fund (MGEF). Irene heeft in april 2015 haar diploma met goede resultaten gehaald en is in september 2015 begonnen aan haar bachelors in Bussiness Administration. In oktober 2018 is ze afgestudeerd. Ze verwacht vrij snel een baan te vinden.

Meryshel is geboren op 6 november 1997. Ze woont in de Filippijnen. Meryshel heeft een tweelingbroer. Ze is 4e jaars studente aan de Central Phillipine University. Ze doet de bachelor-opleiding Business Administration Major Financial Management. De opleiding duur 4 jaar. Kids to School heeft het laatste jaar van haar studie gesponsord. In april is ze cum laude afgestudeerd. Sinds juni 2018 werkt ze op het ministerie van werk en werkgelegenheid.

Clare is geboren in 1991 in Kenia. Ze is één van 22 kinderen uit een polygame Masai-familie. Haar beide ouders hebben geen onderwijs genoten en de verkoop van koeien en geiten moet voor het levensonderhoud van de familie zorgen. Clare was bijna uitgehuwelijkt toen ze in 2008 in contact kwam met onze stichting. Via Kids to School wordt ze sinds 2008 gesponsord. Clare heeft haar middelbare school in 2012 afgesloten en is in september 2013 begonnen aan de studie “Early Childhood Development” aan de Kibwezi Teacher Training College in Kajiado. Begin 2015 heeft Clare haar pre-certificate gehaald. In 2015 is ze getrouwd en heeft ze een zoontje gekregen. Clare gaat in januari 2016 verder met haar studie. Sinds 2013 neemt Clare deel aan het Programma van Masaai Girls Education Fund (MGEF). In maart 2017 heeft Claire haar certificate voor kleuterleidster gehaald. Tot maart 2017 heeft Kids to School haar gesponsord. Ze werkt als kleuterleidster. Clare woont in Lenkisem en heeft in 2018 haar tweede kind gekregen.

Elizabeth is geboren in 1993 in Kenia. Ze is één van de 26 kinderen uit een polygame Masai familie. Eén van haar broers heeft de middelbare school gedaan en hij is verantwoordelijk voor de hele familie nu de vader te oud is om te werken. Omdat er geen schoolgeld betaald kon worden voor Elizabeth wordt Elizabeth sinds 2009 gesponsord door Kids to School. Elisabeth heeft haar middelbare school in 2012 afgesloten en is in september 2013 begonnen met een opleiding voor een certificate in “Human Resource Management” aan de Maasai Technical Training Institute in Kajiado. Elizabeth is getrouwd in 2014 en heeft een dochtertje. Ze hoopt haar studie weer op te pakken in 2016. Sinds begin 2013 neemt Elizabeth deel aan het Programma van Masaai Girls Education Fund (MGEF). Elizabeth heeft in maart 2017 haar studie afgesloten met een pre-certificate.

Sindiyo is geboren in 1992. Ze woont in Kenia. Ze is een van 12 kinderen in een polygame Maasai family. Haar vader is verslaafd aan alcohol. Haar moeder verkoopt houtskool om in haar levensonderhoud te voorzien. Abigael wordt sinds 2002 gesponsord door Maasai Girls Education Fund. Ze volgt momenteel een opleiding in ”Community development and Social Work” aan Mount Kenya University. Sinds 2012 wordt Abigael gesponsord door Kids to School. Abigael heeft een succesvolle start gemaakt en heeft na 1,5 jaar haar diploma gehaald. We hebben haar daarom de kans gegeven verder te studeren voor een bachelors. Hiermee is ze in januari 2014 begonnen. Kids to School heeft Sindiyo tot januari 2016 gesponsord. Het laatste jaar van haar studie heeft Maasai Girls Education Fund haar weer gesponsord. In juli 2017 is Sindiyo afgestudeerd.

Jenny is geboren in 1997. Ze woont in de Filipijnen. Jenny heeft twee zusjes. Ze is 2e jaars studente aan de West Visayas State University. Ze doet de bachelor-opleiding Elementary Education with specialization in General Education. Ze wil onderwijzeres worden. De opleiding duur 4 jaar. Jenny zit nu in haar vierde jaar. In maart 2017 is Jenny cum laude afgestudeerd. Ze werkt momenteel als lerares Engels.

Mary is geboren in Kenia in 1991. Ze is één van de 5 kinderen uit een polygame familie. De ouders van Mary zijn in 2004 overleden. Mary wordt sinds 2011 gesponsord door Kids to School. Mary heeft de middelbare school in 2012 afgesloten en is in augustus 2013 begonnen aan de opleiding voor een certificate in “Social work/ community development” aan de African Institute of Research and Development Studies (AIRADS) in Kisumu. Mary heeft haar certificate met goede resultaten gehaald en Kids to School heeft haar de kans gegeven om een vervolgopleiding te doen. In september 2014 is ze begonnen aan de studie voor een diploma. Mary heeft in juli 2016 haar diploma studie afgesloten, het diploma krijgt ze in november 2016. Mary doet vrijwilligerswerk en hoopt op die manier zo snel mogelijk een baan te vinden.

 

Emily is geboren in 1991. Ze woont in Kenia. Haar vader liet de familie achter toen ze 12 jaar was. Haar moeder heeft geen opleiding en verkoopt houtskool om in het levensonderhoud van haar gezin te voorzien. Haar inkomen is niet genoeg om haar kinderen een opleiding te geven. Emily heeft “Hospitality and tourist management” gestudeerd. Emily heeft eind 2015 haar bachelors gehaald, in juli 2016 is de officiële uitreiking van haar diploma geweest. Kids to school heeft Emily gesponsord sinds 2012.

In de KtS Nieuwsbrief-feb 2017 schrijft ze over haar schooljaren. In onderstaande link kunt u het hele verhaal lezen (engels).

Geschreven door Emily Muriet in december 2016

Marvin is geboren in 1993. Hij woont in de Filippijnen. Hij is de oudste zoon in een gezin met 3 kinderen. Zijn vader is een kleine boer en de familie moet leven van rijstverbouw. In 2011 moest hij zijn opleiding tot “marine engineer” aan St Therese-MTC colleges Tigbauan Site, stoppen door gebrek aan geld. Sinds 2011 wordt hij gesponsord door Kids to School. In 2014 heeft Marvin het theoretische deel van zijn opleiding met succes afgesloten. Het afgelopen jaar heeft Marvin stage gelopen en in de zomer van 2015 is hij geslaagd.

Nicholaus Otieno is geboren in 1980. Hij is de oudste zoon in een gezin met 5 kinderen. Door het overlijden van zijn vader was verder onderwijs voor de kinderen onmogelijk. Tussen 2008 en 2013 is hij gesponsord door Kids to School. Hij is afgestudeerd als autotechnicus en heeft een baan bij Carmaster Kanya LTD in Nairobi. Nicholaus is lid van de Local Advisory Counsel van Kids to School.

Benadette is geboren in 1987. Tussen 2008 en 2011 is ze gesponsord door Kids to School. Zij heeft Social work and community development gestudeerd en is afgestudeerd in 2011. Sinds die tijd heeft ze ondermeer gewerkt bij Childfund, AMREF en MGEF. Benadette Masento is gedurende 4 jaar lid geweest van de Local Advisory Counsel van Kids to School. Bernadette Masento werkt als secretaris van de Kajiado county senator.
Agnes is geboren 31 maart 1987. Van 2009 tot 2012 is gesponsord door Kids to School. Zij is afgestudeerd als lerares middelbare school in de vakken geografie en religies. Momenteel werkt ze als lerares aan de middelbare school Christ the King in Kimana, Loitokitok. Ze heeft een dochter. Naast de zorg voor haar dochter en haar werk studeert ze aan het Martist International College voor haar bachelors.
Jacqueline is geboren in 1986. Zij is tussen 2008 en 2010 gesponsord door Kids to School. Zij is onderwijzeres en werkt op de Ilmao primary school in Sultan Hamud. In 2013-2014 heeft ze part time gestudeerd voor haar diploma dat ze in 2014 gehaald heeft. Jacqueline is getrouwd met Stanley Nairi en heeft een zoon.
Levis is geboren in Kenia in1993. Ze is een van vijf kinderen. Haar vader is gestorven en haar moeder heeft een paar jaar lagere school en moet haar kost verdienen met de verkoop van groenten. Levis wordt sinds 2011 gesponsord door Kids to School. Levis heeft haar middelbare school, St. Lucy’s Raruowa Girls High School, in 2012 afgesloten en is januari 2014 begonnen met haar opleiding Accountancy aan het Kenyan Accountancy College in Nairobi. Helaas heeft ze het eerste jaar niet gehaald en heeft ze deze studie moeten stoppen. Kids to School heeft besloten haar een nieuwe kans te geven en in september 2015 is ze aan een studie in Information Technology. Helaas heeft ze deze studie niet serieus opgepakt en heeft ze geen contact gehouden met haar contactpersoon in Nairobi. We vinden het heel jammer dat we haar begin 2016 uit het programma hebben moeten zetten.