Wie zijn wij?

De stichting Kids to School is in 2008 opgericht door Caren van Egten en Ans Groener in nauwe samenwerking met Sr. Jocelyn Pecto, lerares wiskunde in Kenia. Ik, Ans Groener, heb sinds 1978 Kenia regelmatig bezocht omdat een vriend van mij als missionaris werkzaam was in dit land. Door de jaren heen heb ik meer van dit land gezien en ben ik steeds meer geïnteresseerd geraakt in dit land. Voor mij werd duidelijk dat goed onderwijs essentieel is voor de ontwikkeling van mensen en landen. Tijdens een van mijn bezoeken heb ik Jocelyn ontmoet en sinds 1998 werken wij samen om kinderen, die omdat er geen geld meer is moeten stoppen met de middelbare school, de mogelijkheid te geven hun opleiding af te maken. Al snel bleek dat alleen een middelbare schoolopleiding niet voldoende is om een baan te vinden en een zelfstandig bestaan op te bouwen. De kinderen de mogelijkheid gegeven een beroepsopleiding te volgen was voor ons een logische volgende stap.

Caren van Egten hoorde in 2008 van deze activiteit. Ook zij was van mening dat een beroepsopleiding ongelooflijk belangrijk is voor de ontwikkeling en emancipatie van meisjes en jonge vrouwen. Haar enthousiasme en haar inbreng hebben toen geleid tot de oprichting van de stichting Kids to School in 2008. Met de hulp van Sr. Jocelyn Pecto konden we vijf Masai-meiden meteen de zekerheid geven dat ze hun opleiding konden afmaken.

Helaas is in 2010 Caren overleden en Jocelyn in 2014. Gelukkig hebben anderen hun taak overgenomen.

Begin 2024 hebben we zeventien jonge vrouwen en tien jonge mannen in Kenia, twee jonge vrouwen en een jonge man in Tanzania en één jonge man in de Filippijnen de zekerheid dat ze hun opleiding dankzij onze stichting kunnen afmaken. Voor een goede begeleiding van de jonge mensen werken we samen met verschillende mensen in het betrokken land. In Kenia doen we dat door samen te werken met Sr. Celia Marcelino, financiële coördinator en de Lokale Advies Commissie (LAC). De LAC bestaat uit Andrew Nijnga Kimani, Onyango Nicholaus Otieno, oud-student van Kids to School, Caroline Ogida Kisato, Alice Waringa Karanja, contactpersoon van Community Organisation & Training for Risk Reduction, Emily Muriet Tumaina, oud-studente van Kids to School and Ann Nduku contactpersoon van Vijana Amani Pamoja, (Swahili voor Jeugd Vrede Samen). In Tanzania werken we samen met Terri Place, directeur van de Baobab home en de Steven Tito Academy in Bagamoyo en in de Filippijnen, het thuisland van Jocelyn Pecto, met Sr. Gemma Sobridilla.

Het bestuur in Nederland bestaat uit Ans Groener, voorzitter, Hiske Bolt, secretaris, Caroline Houben, penningmeester en Liesbeth Kilsdonk, bestuurslid.